Tel. +387 51 211 424 | srdbl1926@gmail.com

Mrijest_skobalja_Suturlija1

Mrijest škobalja 2017

MRIJEST KAO NIKADA

Da u Vrbasu ima ribe i da naša čuvarska služba uspješno obavlja svoj posao najbolje je ovih dana potvrdila sama riba koja se mrijestila na ušću Suturlije. Svi oni koji su se ovih dana zatekli na ovom jestu, a i brojni ribolovci koji su išli da ovo gledaju, kažu da ovako nešto nisu nikada vidjeli. Količina ali  i veličina ribe ( uglavnom škobalja)  bila je tolika da se dno rječice Suturlije i Vrbas na njenom ušću, nije vidjelo. Pored količine iznenadila je i sama veličina ove vrste ribe jer su primjećeni primjerci  od 2 / dvije / i više kilograma.

Čitavi period mrijesta je bio pod budnim okom naše čuvarske službe tako da su svi pokušaji krivolova bili na vrijeme osujećeni. Istina bilo je malo onih koji su namjeravali da iskoriste mrijest za nedozvoljeni lov / jedan udicom i jedna postavljena vrška/ ali kada su uvidjeli da i noću dežuraju naši čuvari, nije bilo više pokušaja.

Ovako uspješan mrijest i rad čuvarske službe je garancija da će Vrbas biti još bogatiji ribom i da će se brojni naši ribolovci, kao u nekadašnja vremena, vraćati iz ribolova sa ribom u svojim rancima. Očekujemo i da će se ovogodišnji način čuvanja Suturlije dogodine primijeniti i na ušću Vrbanje u Banja Luci, Turjanice u Laktašima i još nekim rječicama gdje se riba mrijesti. Na taj način će se najbrže i najbolje povratiti povjerenje u rad naših društava i povećati brojnost našega članstva.

Mrijest_skobalja_2017  Mrijest_skobalja_Suturlija1 Mrijest_skobalja_Suturlija2

 

Scroll to top